Valpetiden

               GRATULERER SOM VALPEEIER!
Du har nå fått hjem et flott utgangspunkt til det som kan bli din gode kamerat, og hvordan det går videre avhenger mest av deg! Hvordan din hunds temperament og lydighet/hengivenhet blir, er for det meste avhengig av nettopp deg.
Ta gjerne kontakt- vi vil gjerne høre hvordan det går- og svarer mer enn gjerne på spørsmål fra dere. Under følger noen tips i den første tiden med ny valp.

- Når du henter valpen er det greit å være to, slik at valpen kan sitte på fanget. Vi sender alltid med en bit av teppet i valpekassa, slik at valpen har en trygg og kjent lukt med seg.

- Valpene er vant med å få mat fire ganger daglig. De fores med valpeforet fra VIGOR & SAGE. Når valpen er tre-fire måneder, kan man gå over til å fore den tre ganger daglig. Fra seks måneders alderen fores hunden to ganger daglig.

- Bruk gjerne bur til valpen når den skal sove. Buret er valpens fristed. Sover den der, skal den ikke forstyrres- noe som er greit å forklare til eventuelle barn i huset. Buret kan bæres fra rom til rom om ønskelig. Buret blir raskt valpens trygge sovested, og den vil slå seg til ro der, uavhengig av hvilket rom det står i. Heng gjerne et teppe over det, så blir det lunt og trygt for valpen. De første dagene brukes teppet fra valpekassa i buret.

- Sov gjerne i nærheten av valpen de første nettene, slik at den kan roes ned ved piping ol. For å unngå for mye nattetissing, bør ikke siste måltid gis etter kl. 18. Piping betyr ikke nødvendigvis at valpen må på do, og man kan gjerne roe den uten å ta den ut ved den minste lyd om natta.

- Luft valpen med det samme den har våknet etter en lur, og etter den har spist.

- Tren valpen i korte økter (to-tre minutter), og stopp før den mister interessen for deg. Det viktigste i starten er at den kommer når du roper, men ikke overdriv! Bruk gjerne leverpostei på fingrene, slik at valpen forbinder innkallingen med noe positivt.

-Valpen skal ikke mosjoneres. Den skal ha hage-/lekemosjon, småturer på trafikkerte veier og tettsteder for å venne seg til ulike miljø. Lokk valpen med deg, ikke dra den av gårde. Bøy deg ned og påkall valpens oppmerksomhet før du starter. Husk at det alltid skal være slakk på båndet. Ofte er det eieren som drar i båndet- ikke hunden! Bruk for all del ikke fleksibånd!!!
Utsett ikke valpen for altfor store psykiske eller fysiske påkjenninger!  Jo flere positive opplevelser, - jo lykkeligere hund!

- Løft valpen inn og ut av bilen, og unngå for mye trappegang. Slike belastninger er ikke bra for utviklingen av hoftene til valpen. Hunden skal være to år før den drar noen på f.eks ski, og den skal heller ikke trimmes med sykkel før den har fyllt to år.

-Barn må under ingen omstendighet få lov til å gå rundt bærende på en valp. Valpen er rask og uberegnelig, og det er fort gjort å miste den i gulvet.

-Lek aldri voldsomt med en valp eller unghund. Når hunden hisser seg opp, ro den alltid ned igjen med en gang. Barn skal ikke leke med valpen uten at voksne er til stede og kontrollerer leken.

-Klørne klippes regelmessig- omtrent hver 14. dag.  Kutt heller lite av kloa, men til gjengjeld oftere. Når valpen har vent seg til "manikyren", sikter en seg nærmere innpå nerven i kloa uten at denne kuttes over. Skulle imidlertid dette skje, så bruk «blodstopp» pulver som kan kjøpes i dyrebutikker.

-Venn valpen til at man får se i munnen på den. Ikke bli med på "dra-leker" med valpen. Det kan i verste fall føre til bittfeil.

- Sjekk jevnlig ørene for øremidd. Er valpen svart i ørene uten andre plager, kan dette fjernes med bomull og matolje. Vær forsiktig, og ikke bruk annet enn en bomullsdott. Dersom valpen klør seg i ørene eller rister mye på hodet, kan det være tegn på øremidd. Dersom du ikke får renset ørene ordentlig, kontakt veterinær.

- Valpene er ormekurbehandlet med Banminth ved tre, fem og sju ukers alder. Neste behandling med Banminth er ved 12-14 ukers alder. Videre behandling i samråd med veterinær.

- Ikke la valpen styrte til døra når det ringer på. Øv på at den skal ligge på plass i kort perioder, som utvides etter som valpen blir større.

- Forsøk og unngå at valpen hopper på folk. La  de som vil hilse på valpen bøye seg ned, slik at valpen slipper å hoppe. Etter hvert kan man lære valpen å sitte før den får hilse på folk.


- Dersom du skal irettesette valpen, er "timingen " uhyre viktig. Det er helt feil å korrigere valpen dersom du ikke gjør det i rett sekund. Valpen må forstå hva du reagerer på, ellers blir den redd og usikker. Det er svært viktig å ALDRI korrigere valpen i sinne.

Vær tålmodig og konsekvent, ros masse, gjør dressur morsomt og lystbetont i korte økter av gangen- og du får en lykkelig og lydig hund som gjør sitt beste for deg!


-